MAKARON '15 z wędzonym łososiem (I)


Najprostszy. Idealny!!

Składniki:
  • makaron (kokardki, penne, fusilli)
  • wędzony łosoś
  • mała cebulka lub dymka
  • natka pietruszki lub  koperek
  • masło
  • śmietana
  • sok z cytryny
  • parmezan
Wykonanie:
  1. Makaron gotować (pamiętając o odlaniu kilku łyżek wody przed osączeniem)
  2. Na patelni rozpuścić masło, zmiękczyć cebulkę, dodać łososia w kawałkach. 
  3. Wlać śmietankę, dodać natkę, mieszać aż łosoś rozpadnie się na drobniutkie cząstki i połączy ze śmietanką w aromatyczny sos. Można dodawać śmietankę w razie potrzeby. 
  4. Makaron odcedzić. 
  5. Do sosu wlać odlaną  wodę z gotowania makaronu, dodać parmezan, makaron, skropić sokiem z cytryny, zamieszać dokładnie na patelni i przykryć pokrywką na kilka chwil. 
  6. Podawać, zajadać rozkoszując się cudownym smakiem :)
Smacznego!

aha,
w sezonie do takiego makaronu dodaję szparagi, mniam!