MAKARON '15 z cukinią i szpinakiem



Składniki
  • makaron penne
  • mała cukinia
  • szpinak (mogą być małe listki, tzw. baby) - 2 garści
  • suszone pomidory - 5
  • 2 ząbki czosnku
  • parmezan
  • sól, pieprz, oliwa
Wykonanie:
  1. Gotować makaron, przed odcedzeniem odlać do garnuszka pół szklanki wody z gotowania.
  2. W czasie, gdy makaron się gotuje wlać na patelnie oliwę i do zimnej jeszcze dodać dwa przekrojone wzdłuż na pół i rozgniecione bokiem noża ząbki czosnku. 
  3. Dodać pokrojone cieniutko cukinie, podsmażyć minutkę i dodać pokrojone suszone pomidory. Podsypać ciut pepperoncino, posilić. Podsmażyć razem 2 minuty.
  4. Szpinak wyłożyć do durszlaka i odcedzić na niego makaron (szpinak zmięknie). 
  5. Włożyć makaron ze szpinakiem z powrotem do garnka, dodać cukinię z pomidorami, wsypać starty parmezan, wlać wodę z gotowania makaronu i potrząsnąć garnkiem, żeby składniki się wymieszały.
  6. Nakładać i podawać.
  7. Można na talerzu polać oliwą. 

Smacznego!