ŁOSOŚ Czarka

tak się nazywa i już. Dziękujemy Czarkowi i Uli.



Łosoś jest delikatny, soczysty i przepyszny.

Składniki:
  • płat łososia (może być ze skórą)
  • por
  • marchewka
  • kapary
  • przyprawa do ryb
Wykonanie:
  1. Łososia opłukać, pokroić na porcje. 
  2. Kawałki łososia ułożyć na folii aluminiowej, posypać przyprawą do ryb, odstawić w zimne miejsce.
  3. Na patelni, na oliwie lub na maśle, poddusić pokrojoną w plasterki marchewkę i pokrojonego w talarki pora. Posolić, popieprzyć, dodać dużą łyżkę kaparów.
  4. Wyłożyć warzywa na łososia, zawinąć folię, piec w piekarniku, aż łosoś będzie upieczony :) czas zależy oczywiście od wielkości kawałka łososia - trzeba sprawdzać.
Nam najbardziej smakuje z białym ryżem lub z białym risotto (oliwa, cebulka, ryż, wino, bulion), tak aby dodatek pozostawał dodatkiem i nie przebijał smaków łososia. Smacznego!