PARMIGIANA czyli bakłażan zapiekany z mozzarellą



Danie rodem z Sycylii,  jeśli jeszcze nie robiliście to bardzo zachęcam. Znakomita przystawka lub kolacja.
Świetnie smakuje podana z rukolą i dobrym winem :)

Składniki:
  • bakłażan (1 wystarczy dla 2 osób na kolację, dla 3-4 na przystawkę)
  • mozzarella
  • tarty parmezan
  • ugotowany wcześniej sos pomidorowy (oliwa, czosnek, pulpa pomidorowa, sól, pieprz)
  • listki bazylii
  • ew. mąka do obtoczenia
  • sól, pieprz
Wykonanie:
  1. Bakłażana pokroić na plastry trochę cieńsze niż 1 cm. Posypać solą, odstawić na 1h.
  2. Opłukać, osuszyć, zgrillować na patelni grillowej lub obtoczyć w mące i usmażyć na zwykłej patelni na niewielkiej ilości bardzo gorącego! oleju.
  3. W czasie, gdy czekamy na bakłażana można przygotować sos pomidorowy (wystarczy podgrzewać składniki przez ok. 20 minut).
  4. Na dno niewielkiego, dość wysokiego naczynia do zapiekania wylać sos, porozkładać plastry bakłażana, ułożyć listki bazylii, na nich plastry mozzarelli, posypać parmezanem, potem znów sos, bakłażan i dużo parmezanu. Tak się robili klasycznie - kilka warstw. Jednak z jednego bakłażana można ułożyć tylko: sos, bakłażan, bazylia, mozzarella z parmezanem. I też będzie dobrze :)
  5. Zapiekać do lekkiego zbrązowienia.
  6. Wyłożyć na talerze, dodać rukolę i podawać.
Smacznego!